Pratagraf

lø. 29 okt. 19:00 - 21:00
Kulturhuset Ælvespeilet
Hovedscenen
lø. 29 okt.
19:00 - 21:00
Billetter

Espen Beranek Holm og Are Kalvø omkranses av en gjeng dyktige og lekne musikere i dette surrealistiske, eksplosive og lattermilde konseptet.

Sceneoppsettet er enkelt: To forfattere på hver sin barkrakk, musikere i en halvsirkel, magien som oppstår, i mellomrommene. Lytteren og tilskueren trekkes inn i et eget univers, hvor særegen og vakker musikk virvles ut og sjongleres med mesterlig presisjon, det er atmosfærisk, det er rytmer med personlighet, som snakker til deg, det er humoristisk og alvorstung lyrikk, det swinger, det groover, det trekker i alle retninger, men mest av alt er det underfundig, tidvis absurd, og meget slagkraftig. En vei til berøring, forståelse – og latter.

Besetningen i PRATAGRAF består av gitarist Hedvig Mollestad, perkusjonist Ole Mofjell, initiativtager og coach Jon Balke, samt Espen Beranek Holm og Are Kalvø.

Espen Beranek Holm (født 23. mars 1960) er komiker, programleder og rockemusiker. Han albumdebuterte under navnet Beranek med Sound Of Danger i 1981, med oppfølgeren X-Ray (1983) innkasserte han Spellemannsprisen, og han har siden den gang vært en hjørnestein i norsk musikk- og revyliv. Beranek er også kjent som fast bidragsyter til satireprogrammet Hallo I Uken på NRK P2, som medlem i Det Blå Partiet i TV-programmet Løvebakken på NRK1 og som programleder for Virtuos, en klassisk musikkonkurranse for unge musikktalenter på NRK1.

Are Kalvø (født 31. desember 1969) er forfatter, satiriker og komiker. Mellom 1993 og 2009 var Kalvø programleder for Hallo I Uken på NRK P2. Kalvø debuterte som programleder på TV med Riksforsamlinga på NRK1 i 2013, parallelt med at han ga ut boken Ny grunnlov. Kalvø debuterte som forfatter i 1994 med boken Absolutt Oslo. De fleste bøkene hans er semidokumentariske betraktninger rundt deler av det norske samfunnet. Høsten 2004 ga Kalvø ut sin første skjønnlitterære roman, Nød.

Hedvig Mollestad Thomassen (født 4. februar 1982) er en grensesprengende og innflytelsesrik gitarist. Hun har spilt med Jarle Bernhoft, Trondheim Jazzorkester, Mats Gustafsson og Jon Eberson, men det er arbeidet med sin egen trio som har skapt internasjonal oppmerksomhet. De siste årene har Mollestad også markert seg som komponist, og i 2019 leverte hun Tingingsverket til Vossajazz, Ekhidna, som fikk Spellemannpris og Edvard-pris i Åpen Klasse påfølgende år. Høsten 2022 kommer hun med storverket Maternity Beat for Trondheim Jazzorkester.

Ole Mofjell (født 11. Juli 1990) er trommeslager. Han er utdannet ved jazzlinja på NTNU, og har de siste årene etablert seg på den europeiske jazzscenen med sitt eksplosive og eksperimentelle uttrykk. Med prosjekter som The Big YES!, Emmeluths Amoeba, og Natalie Sandtorvs Freedom Nation, har han utarbeidet en særegen og nyskapende spillestil. I tillegg har han utforsket duoformatet med duoen Heaven og gitarist Thurston Moore fra Sonic Youth. Mofjell mottok nylig Kristiansand kommunes kunstnerpris, og turnerer med sine prosjekter over hele Europa.

Jon Balke (født 7. juni 1955) er musiker, arrangør og komponist og orkesterleder. Siden karrieren begynte på tidlig 70-tall har han blant annet samarbeidet med Radka Toneff, Arild Andersens kvartett, Oslo 13, Eólén, Masqualero og en rekke sangere som Karin Krog, Sidsel Endresen og AnneLi Drecker. Balke har grunnlagt og komponert musikken til en rekke internasjonalt anerkjente prosjekter som Magnetic North Orchestra, Batagraf, Siwan og Jøkleba. Priser og utmerkelser inkluderer Buddyprisen i 1984, Edvard-prisen i 2000, Spellemannsnominasjon i 2007 i klassen jazz, Jahrespreis den deutschen musikkritiker i 2009, spellemannsnominasjon i 2016 i klassen samtid. I 2019 kan du høre ham i JøKleBa, Siwan, Batagraf/ PRATAGRAF, samt soloprosjektet Warp.