Marit Sandvik & Nova Onda

Grenland Jazzforum
lø. 22 april 15:00 - 16:30
Kulturhuset Ælvespeilet
Foajéscenen
lø. 22 april
15:00 - 16:30
Billetter

Det er langt fra Tromsø til Rio de Janeiro, men Marit Sandvik & Nova Onda har omfavnet den brasilianske musikktradisjonen og gitt den et eget «nova onda»-uttrykk der lekenhet og presisjon går hånd i hånd.

«Tiden fløy av gårde på en sky av energisk sanselighet!», skrev avisa Nordlys etter konserten på Tromsø Jazzfestival i 2018.  «Konserten overrasket meg litt, den ble rett og slett et nytt høydepunkt i Dølajazz' s 40 års jubileumsfestival» skrev Dølajazz- gründer Kyrre Rosenvinge. 

De spiller egne komposisjoner med nordnorske tekster og melodier hentet fra Brasils rike musikkflora. Deres første album, FLOR fra 2018, ble møtt med lovord fra både norsk og utenlandsk presse og blogger, og konsertene høster likeledes superlativer. Blandingen av brasiliansk og norsk musikk og språk gir bandet et særegent og eksotisk uttrykk. 

I 2019 spilte de seks konserter i Brasil, en turné produsert av Flake Productions/Stian Olsen. Etter endt turné gikk de i studio i Sao Paulo, der de hadde invitert med seg de to brasilianske musikerne, Rubinho Antunes, trompet og Vitor Cabral, trommeslager. Resultatet ble blant annet sangen Sove nu, utgitt som singel i 2021 og presentert både i Jungeltelegrafen og i Klassisk Vorspiel på NRK. 

I 2020 sto bandet på scenen under Nordlysfestivalen sammen med 25 ungdomsstrykere i orkesteret Camerata Laranjeiras fra Rio de Janeiro og koret Ultima Thule. Utsolgt hus og magisk stemning! NRK gjorde opptak og sendte konserten på NRK P2. 

De seks musikerne står alle frem som sterke stemmer. Marit Sandvik har fra tidlig 90-tall stått på scenen som jazzsanger og komponist på internasjonalt nivå med flere utgivelser bak seg og har høstet stor anerkjennelse i både inn- og utland. Hun ledet bossa nova-bandet Bossa Nordpå i tolv år der jazzgitaristen Øystein Norvoll var ett av medlemmene.

Norvoll på sin side har turnert i Norge med en rekke nasjonale og internasjonale jazzmusikere. Trommeslager Simen Iversen Vangen har en mastergrad i brasiliansk trommespill, og har i flere perioder bodd i Brasil. Mange kjenner ham også som tidligere trommeslager i Madrugada, med tre Spellemannspriser på meritt-lista. Pianist Eirik Fjelde er en særdeles allsidig og lydhør musiker, og spiller også med noen av dagens hotteste popstjerner, deriblant Dagny og Chris Holsten. Bassist Morten Steene opplevde i likhet med Fjelde stor suksess med neosoulgruppa ThebandcalledOh. Han spiller i dag med rapperne RSP & Thomax og KLISH. Saxofonist Ola Asdahl Rokkones kombinerer sitt virke som klassisk solist med symfoniorkestre og som jazzmusiker i forskjellige konstellasjoner, både nasjonalt og internasjonalt. 

Musikernes erfaring fra forskjellige stilarter gir lytteren en blanding av brasilianske jordnære, livgivende rytmer og europeisk/nordisk jazz, populærmusikk og world music, - luftig, elegant og personlig i uttrykket. Musikerne får presentert seg som solister og inngår likeledes i tett arrangementer i ensemblepartier. Brasiliansk og beslektet musikk er verdensmusikk i ordets beste betydning, musikk som mennesker over hele verden kjenner seg igjen i, som appellerer til både kropp og sjel, og den europeiske smaken Marit Sandvik & Nova Onda tilfører den tas imot av et begeistret publikum. 

 

Utdrag av anmeldelser av FLOR: 

«Hvis man tror at musik fra Nord-Norge mest er præget af joik og folkemusik, må man tage sine fordomme op til revision. Ud av højtalerne vælder swingede bossa-novaer og sambaer.» ( ... ) En overraskende udgivelse fuld av varm musik skabt højt mot nord» (danske Jazz Special v/Lars Thorborg) 

«FLOR er bossa nova, samba-jazz og MPB i Rio-klasse, i Bahia-klasse, Tromsø er Nordens Salvador!» (Norsk Musikkalender ved Jon Arnesen) 

«Dette er musikarar som har gått djupt inn i den musikalske arven og skaffa seg den naudsynte innsikta og overskotet som må til for at formidlinga skal bli truverdig» (Dag og Tid v/Lars Mossafinn) 

«Så blir man dratt med av den modne stemmen til Marit Sandvik (...) og man blir dratt med av de egne komposisjonene med norsk tekst, som blander seg fint inn i den musikalske helheten» (tyske Nordische Musik-blogg) 

«Det er en fantastisk dejlig stemning på hele cd-en. Dygtige musikere, skøn sangerinde og en ægte fornemmelse af Brazil-lyd» (musiker Bent Clausen, Danmark). 

 

Utdrag av konsertanmeldelser (2018): 

«Kyndige musikere og djævelsk artig! ... tiden fløy av gårde på en sky av energisk sanselighet og som etterlot flere enn meg med krampe i smilemusklene» (avisa Nordlys) 

«... de griper øyeblikket og tar et solid grep om publikum (...) Marit Sandvik i spissen er trygg og rytmisk avansert i den vokale formidlinga. Resten av gjengen øser av sin brede musikalske erfaring og viser oss at brasilianske toner og rytmer kan være både blå og glødende hete.» (avisa i Tromsø) 

 


«Så ble Dølajazz 2018 avsluttet med en meget vakker og rytmisk «brasiliansk» konsert med flotte Marit Sandvik og hennes supre band Nova Onda (K. Rosenvinge, Dølajazz) 

 


«... etter å ha blitt hensatt til brasilianske stemninger i halvannen time, var det litt rart å komme tilbake til hverdagen. Marit Sandvik er brasiliansk musikk, i både kropp og sjel (...) dette var musikk til å få energi av» (Harstad Tidende)