"Virus - en fuge"

Av Fredrik Brattberg
fr. 20 jan. 20:00 - 20:50
Kulturhuset Ælvespeilet
Hovedscenen
fr. 20 jan.
20:00 - 20:50
Billetter

Kattas Figurteater presenterer en helaften med Fredrik Brattbergs teaterstykker: «VIRUS - EN FUGE» og «JESU OPPSTANDELSE OG DØD» Dette er første gang Brattbergs tekster spilles på norsk, i dramatikerens egen hjemby, Porsgrunn. 

Dette er to relativt nyskrevne verk, som inneholder mye humor, dramatikk og en god dose overraskelser. Fredrik Brattberg komponerer dramatikk inspirert av musikkens formspråk. Han arbeider med gjentakelser av scener og dialoger, de gjentas med variasjoner som om de skulle være musikalske tema. Det skaper en enhet og en egen verden som gjør stykkene hans til metaforer.

Brattberg er en internasjonalt anerkjent dramatiker. Tekstene er oversatt til over 20 språk og teller 70 oppføringer verden over. Han har særlig hatt gjennomslag i Tyskland, Frankrike og Tsjekkia. Han har mottatt flere priser, blant annet Ibsenprisen i 2012 og Porsgrunn Kommunes Kulturpris i 2015. Nå kan to av stykkene hans oppleves her i Porsgrunn! 

Det er Kattas Figurteater som iscenesetter begge forestillingene hans, og tekstene skal gjøres som figurteater. Kattas Figurteater er teaterkompani med base i Tønsberg. Gruppen drives av Anne Helgesen og Henriette Grøtting Kihle sammen med 5 andre lokale kunstnere som har bakgrunn innen regi, manusskriving, figur-making, animasjon, skuespill, foto og mye mer. I mer enn 20 år har Kattas produsert figurteater for alle aldre, turnert både nasjonalt og internasjonalt samt holdt workshops, kurs og foredrag om figurteater. 

Virus – en fuge

Ælvespeilet kl. 20.00

Han og Henne er i isolasjon. Han bygger på en eksakt modell av leiligheten de bor i. Hun føler seg ikke helt i form. I modell-leiligheten bor det kopier av Han og Henne: Lille Han og Lille Henne. De snakker og beveger seg der nede, i den lille modelleiligheten. Lille Henne er heller ikke i form. Kan det være der smitten kommer fra? Fra der nede? Kampen for å stanse viruset er i gang. Bli med inn i Fredrik Brattbergs absurde og dramatiske univers, fullt av overraskelser, humor og filsofi.

Jesu oppstandelse og død

Østre Porsgrunn Kirke kl. 18.00.

Jesu er allerede korsfestet, død og begravet. Den romerske guvernøren Pilatus tror at han er kvitt problemet med denne oppvigleren og med sin egen følelse av skyld. Men da Jesus står opp og kommer ut av graven, blir han fanget av en romersk soldat og ført til ham. Pilatus gjentar den avgjørelsen han egentlig ikke ønsker å ta ansvar for. Han dømmer Jesus til korsfestelse. Soldaten fører den dømte til henrettelses-stedet. Maria Magdalena gråter ved korsets fot. Ved siden av Jesus henger et par tyver. Den ene har revolusjonære ideer og samtaler med mannen som blir kalt Jødenes konge.

Jesus dør, gravlegges og gjenoppstår. Han blir nok en gang ført fram for Pilatus. Hvorfor i alle dager dør han ikke? Menneskene rundt Jesu forsøker å gjøre det riktige, men de blir dratt inn i en evig gjentatt lidelse. Det blir uutholdelig. Kan de selv endre historien? Kan de stoppe all lidelsen? Ved å gjenta Jesu oppstandelse, korsfestelse og død om igjen og om igjen med små endringer, viser dramatikeren Fredrik Brattberg hvordan deltakernes oppfattelse av påskehendelsene gradvis endrer seg. 

Porsgrunn Menighet er medarrangør for forestillingen «Jesu oppstandelse og død». Etter forestillingene blir det ettersnakk med Fredrik Brattberg i foajeen. 

Medvirkende: 
Regi: Anne Margrethe Helgesen
Figurmakere: Tuva Synnevåg, Elisabeth Eastwood og Agnes Schou
Scenografi: Adam Bartley, Tuva Synnevåg, Elisabeth Eastwood og Dekorverkstedet
Komponister: Bjørn Andor Drage og Jon Kirkebø Rosslund
Musikere: Sebastian Rolland og Jon Kirkebø Rosslund
Lysdesign/tekniker: Erik Spets Sandvik
Inspisient: Cassandra Strand Simon
Skuespillere/dukkespillere: Ingrid Alice Kolnes Aas, Matias Bjune Pedersen, Cecilie Schilling, Jon Vegard Hovdal og Henriette Grøtting Kihle
Plakat (Virus): Patrick Børjesson 
Foto: Martin Eldøy

Forestillingene er støttet av Kulturrådet, Porsgrunn Kommune, Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Fritt Ord, Fond For Utøvende Kunstnere, Norsk Skuespillerforbund, Tønsberg kommune og Tunsberg Bispedømme.

Aldersgrense 16 år.