Med musikk som brobygger

Når lokale krefter slår seg sammen, er det meste mulig. I høst kan Grenlands befolkning glede seg over en konsertserie i sjangeren World Music, kalt Kulturkræsj. 

August 2021 |  Tekst og Bilde: Kajsa Traaholt

 

Igor Dunderovic sitter på gulvet fremfor sofaen. Han er avslappet, men veldig engasjert.
– Sofaene her er så myke, jeg er mer komfortabel med å sitte på gulvet, går det greit for deg? Han lener seg fram – OK, la oss begynne. Det er ikke tvil om at det vi skal snakke om nå, er noe han virkelig brenner for. Kulturkræsj! 

Igor vokste opp med klassisk musikk og rock. Han og familien flyktet til Norge fra Sarajevo i Bosnia- Hercegovenia på 90-tallet. Barndommens konflikter mellom kristne og muslimer sitter fortsatt i han, som
en drivkraft til å skulle forene. Han er ingeniøren fra NTH, som valgte en karriere som freelance kunstner og musiker fremfor trygge rammer i oljebransjen. Når du spør han om hvorfor, kommer svaret raskt; «fordi det gir mening». Det skulle vise seg å være norsk visesang som virkelig satte fart på hans karriere som satiriker og musiker. Med et skrått blikk på tradisjonelle toner, slipper han løs politiske syn med både humor og satire. Han er visesanger, satiriker, komiker, skuespiller og låtskriver, for å nevne noe. Listen over ting han har satt i gang, deltatt i, vært nominert til og ellers bedrevet, er lang. Men da han flyttet til Telemark kunne han ikke finne gode scener for World Music, eller festivaler med etniske toner. Han følte sterkt for å gjøre noe med det. Heldigvis gav hans ideer gjenklang hos både Ælvespeilet og Ibsenhuset. 

Kulturkræsj Telemark startet som en festival. Med Linn Terjesdatter Heland som festivalsjef, ble Kulturkræsj Telemark arrangert for første gang i 2018. Helt fra begynnelsen har de lyktes i å booke store, anerkjente artister med en fantastisk variasjon. Zahid Ali, Knut Reiersrud, Majâs og Raabygg, har vært store trekkplaster. Det ble holdt konserter som utviklet seg til musikalske samarbeid på tvers av sjangrer. Igors drøm om å skape folkefest, hvor det ble danset i gatene og de musikalske horisontene ble utvidet, ble oppfylt. 

I år blir Kulturkræsj arrangert som en konsertserie. – Det er så mange bra artister, som jeg virkelig gleder meg til å høre. Som Sarah Camille Osmundsen. Hun vant spellemannprisen i klassen barnemusikk, i 2020. Det er den første spellemannprisen som anerkjenner World 

Music innenfor barne-kategorien. Men vi hadde allerede booket henne før spellemannsnominasjon altså, sier Igor stolt. 

Et annet stort navn i år er Harpreet Bansal. Hun er en norsk/indisk fiolinist som spiller alt fra raga, jazz og folkemusikk. Hun vant spellemannprisen i åpen klasse i 2018. Vi har også fått booket Saleh Mahfoud band, som spiller tradisjonell syrisk musikk med et preg av jazz. Saleh har samarbeidet med mange store norske artister, og er en av de mest etablerte syriske musikere i Norge. 

Igor

– På én generasjon har Norge blitt et multi-etnisk samfunn. Dette mangfoldet gjenspeiles ikke på kulturhusene og konsertarenaene. Vi trenger en større etnisk bredde på kulturscenene våre. Rundt omkring i Norge sitter det fantastiske musikere som folk må få vite om. Vi trenger å få disse musikerne opp på scenen. Vi må også å få de etniske minoritetene til å besøke kulturhusene som publikum. De må føle at de er velkomne, at disse scenene ikke er forbeholdt etniske nordmenn. 

– Jeg ser på det som en case som skal løses, hvor det er interesse fra etniske nordmenn, det er et behov for en integrering, og det er musikere som må ut på norske scener. Min jobb er å koble disse behovene sammen. 

Fra september til desember skal en serie konserter fremføres på Ibsenhuset og Ælvespeilet. I år er artistene hentet inn via et samarbeid med OK World, et selskap startet av Bugge Wesseltoft for å etablere samarbeid og fremme original musikk fra hele verden, og Samspill International. 

– For meg er årets Kulturkræsj en suksess hvis de besøkende er 50 % etniske nordmenn og 50% nordmenn med annen etnisk bakgrunn, smiler Igor bredt. 

World Music/verdensmusikk: Et nokså udefinert begrep som innbefatter etniske og tradisjonelle musikksjangre fra hele verden. Norsk og samisk folkemusikk, norsk folkerock og folkejazz går også under kategorien World Music.