Foto: Marius Næss

Ruth Maiers dagbok

En trestemt monolog
to. 14 mars 19:00 - 20:15
Scene II
to. 14. mars
19:00 - 20:15
Billetter

Jødiske Ruth Maier skrev dagbok jevnlig de ti siste årene av sitt korte liv, frem til hun sendes til Auschwitz og blir drept, bare 22 år gammel.

I denne forestillingen følger vi henne som ung pike i Wien, der hun vokser opp i et trygt og velberget borgerlig hjem, vi opplever møtet med Nazi-Tyskland og Krystallnatt, flukt til Norge, krigsutbrudd og ensomhet i fremmed land – og ikke minst får vi glimt av samlivet med hennes tvillingsjel og store kjærlighet: lyrikeren Gunvor Hofmo.


Den unike dagboken oppdages av forfatter og litteraturformidler Jan Erik Vold når han får tilgang til alle Hofmos etterlatte papirer, og boken blir publisert. I dag er Ruth Maiers arkiv inkludert i Norges dokument-arv, og dermed en del av UNESCOs verdensarv. Arkivet ivaretas av Holocaust-sentret.

Teatermonologen er formet som et åpent fortellerteater, der Gunvor Hofmos dikt veves inn i Ruths fortelling, og trådene bindes sammen av Jan Erik Vold. Skuespiller Anitra Terese Eriksen fremstiller både Ruth, Gunvor og Vold. Med på scenen er også klarinettisten Georg Reiss.

Forestillingen hadde urpremiere 27 november 2022 på Jødisk Museum i Oslo.

«Skikkelsen Ruth Maier på scenen, fra barn til voksen, gjennom hennes egne tekster og historie er en bevegende forestilling!» - Torill Torp-Holte - direktør.

Skuespiller: Anitra Terese Eriksen
Musiker: Georg Reiss 
Dramatisering og regi: Anne-Karen Hytten
Scenografi: Christine Lohre
Lysdesign: Daniel Kolstad Gimle
Lystekniker: Falko Matulla
Prosjektleder: Hilde Grythe
Produsent: Torstein Seim
Forestillingen varer i cirka fem kvarter uten pause.

Pressen skriver:
«Ruth Maier var en av de 529 menneskene som gikk ombord på Donau for 80 år siden. Dagboknotatene hennes har blitt en gripende scenefortelling på Jødisk Museum.»  Kjersti Juul i Vårt Land.

Bent Kvalsvik skriver i Dag og Tid «Lyrisk-musikalsk monoteater som varmar trass det tragiske» .
Les hele anmeldelsen 

Forestillingen er støttet av: Bergesen stiftelsen, Fritt Ord, Kulturrådet og FFUK.no